zaterdag 11 mei 2024

Opnieuw gevechten in grensstreek van Charkiv

Het Russische leger heeft vanmorgen in de provincie Charkiv de het dorp Staritsja beschoten met artilleriegranaten vanuit de omgeving van Hliboke. Verwacht wordt dat er in de nabijheid van beide dorpen vandaag nog hevig wordt gevochten. Volgens een bron bij het Oekraïense leger hebben de Russen nog geen pogingen gedaan om dichterbij de stad Vovtsjansk te komen. 

Gisteren waren er luchtaanvallen op een dertigtal dorpen, maar ook op de stad Vovtsjansk, waar twee doden en vier gewonden vielen. In het dorp Tsjerkaski Tisjki werd een man gedood bij een Russische luchtaanval. Inmiddels zijn bijna 2.000 inwoners van dorpen in het noorden van de provincie Charkiv geëvacueerd. 

Niet alleen in het noordelijke deel van de provincie Charkiv is het spannend, maar ook bij de door de Russen bezette stad Avdiivka (provincie Donetsk) waar ze nog altijd pogingen doen om Tsjasiv Jar in handen te krijgen. Het stadje ligt op een heuvel en is daarom van enig strategisch belang. 

Het Russische leger zou van hogerhand opdracht hebben gekregen om Tsjasiv Jar voor 9 mei - de Dag van de Overwinning - in te nemen. In deze omgeving waren gisteren 22 Russische aanvallen op Oekraïense posities bij de dorpen Kalinove, Novooleksandrivka, Sokil en Oemanske.

Dat er zwaar wordt gevochten en de Russische legerleiding ook voor de eigen soldaten nietsontziend is, blijkt uit het aantal gewonden en doden. Volgens een inschatting van de generale staf van het Oekraïense leger zijn gisteren 1.320 Russische soldaten gewond geraakt of gedood. De Russen zouden 15 tanks en 40 pantserwagens kwijt zijn geraakt alsook 55 stuks artilleriegeschut.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: