zaterdag 25 mei 2024

Oekraïne claimt uitschakeling half miljoen Russen

Oekraïne heeft bekendgemaakt dat het sinds het begin van de oorlog, in februari 2022, meer dan 500.000 Russische militairen heeft uitgeschakeld. De afgelopen 24 uur kwamen er volgens Kyiv 1.140 Russische slachtoffers bij, waardoor het totaal uitkomt op 500.080.

De cijfers, die niet zijn te verifiëren, zijn van een omvang 'die de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer heeft gezien', zegt oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif. 'Ter vergelijking: Amerika verloor 55.000 troepen in Vietnam. Rusland rekruteert momenteel 30.000 mannen per maand om voldoende troepen aan het front te houden.'

Sinds de eerste dag van de Russische invasie van Oekraïne is het onduidelijk hoeveel doden en gewonden er precies aan beide kanten zijn gevallen. Statistieken van de betrokken partijen zijn niet objectief en niet controleerbaar, cijfers van andere organisaties niet volledig.

In hoeverre de getallen betrouwbaar zijn, is volgens De Kruif moeilijk te zeggen. 'Er is een informatie-oorlog gaande. De echte cijfers kennen we niet, maar cijfers die inlichtingendiensten uit andere landen delen, komen in de buurt. Wat het ook is, dit is een oorlog met enorme consequenties op menselijk vlak aan beide kanten.'

Dat Oekraïne deze cijfers op dit moment publiceert, is ook niet zonder reden, zegt Samuël Kruizinga, universitair hoofddocent militaire geschiedenis. "Dit nieuws komt Oekraïne goed uit nu ze door de Russen in de verdediging zijn gedrongen. Ze laten aan hun eigen bevolking resultaten zien."

Bron: NOS

Geen opmerkingen: