vrijdag 17 mei 2024

Sirski: Russen hebben frontlijn Charkiv opgerekt

Het Russische leger heeft de frontlijn in het noorden van de provincie Charkiv opgerekt naar 70 kilometer om zo Oekraïne te dwingen meer troepen in te zetten. De Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Sirski zegt dat de Russen zich vooral richten op het gebied tussen de dorpen Striletsja en Liptsi, maar dat ze er ook nog steeds op uit zijn om de stad Vovtsjansk te veroveren. Ook proberen ze via het dorp Bilji Kolodjaz de Oekraïense troepen daar te omsingelen.

Volgens Sirski zijn de Russen veel eerder aan hun offensief begonnen dan gepland toen ze opmerkten dat de Oekraïense troepen aan de grens werden vervangen. 

'Onder deze omstandigheden moeten we voorkomen dat de vijandelijke troepen verder oprukken door onze posities zoveel mogelijk te behouden. Tegelijkertijd moeten we de vijand maximale verliezen zien toe te brengen door ze aan te vallen vanuit de lucht, met raketten artillerie en tanks. Ook met mobiele aanvalsgroepen en eenheden moeten we ze van diverse kanten aanvallen', aldus de opperbevelhebber. 

Sirski ziet ook veel voordelen van het inzetten van drones met explosieven, elektronische oorlogsvoering en precisiebeschietingen van de artillerie. 'Daar heb ik mij de afgelopen tijd op gefocust, maar ook op het hergroeperen van troepen en het vereenvoudigen van de ondersteuning van de legereenheden. De afgelopen dagen was Sirski aanwezig bij de brigades die tegen de Russen vechten in de provincie Charkiv. Hij bezocht ook een van de bataljons die Vovtsjansk verdedigen en 'nam daar de nodige besluiten om de verdediging zo effectief mogelijk te maken.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: generale staf

Geen opmerkingen: