zaterdag 11 mei 2024

ISW: Aanval op Charkiv is afleidingsmanoevre

De gisterochtend begonnen Russische aanval in het noorden van de provincie Charkiv is volgens de analisten van het Institute for the Study of War (ISW) niet de voorbode van een veel groter offensief, maar is vooral bedoeld om Oekraïense troepen van elders langs de frontlijn weg te trekken. Het gaat tot nu toe om twee beperkte operaties, de ene in de richting van het dorp Liptsi en de andere naar de stad Vovtsjansk ten noordoosten van de provinciehoofdstad Charkiv.

Op basis van gisteren verzamelde data van het NASA Fire Information for Resource Management (FIRMS) kan worden vastgesteld dat hevig gevochten is bij de dorpen Striletsja, Krasne, Pilna en Borisivka. Het persagentschap Reuters vernam uit van een hooggeplaatste Oekraïense militair dat de Russische troepen minstens een kilometer zijn doorgedrongen in het gebied rond Vovtsjansk. Het ISW veronderstelt dat de Russen zijn opgerukt richting Vovtsjansk, maar heeft daarvan tot nu toe onvoldoende bewijzen gezien.

Het Russische leger is volgens het ISW niet alleen van plan om Oekraïense troepen elders langs de frontlijn weg te trekken, maar ook om een bufferzone van pakweg tien kilometer te creëren. Daarmee kan voorkomen worden dat de aangrenzende Russische provincie Belgorod nog kan worden bestookt met artillerie. Dat de gisteren ingezette aanval op het noorden van de Oekraïense provincie Charkiv slechts een beperkte omvang heeft, duidt er niet op dat dit het begin is van een grootschalig offensief om de stad Charkiv in te nemen.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: