maandag 27 mei 2024

Zelenski: 'Elke maand meer dan 3.000 glijbommen'

Rusland valt elke maand met meer dan 3.000 glijbommen Oekraïense doelen aan en bij gebrek aan voldoende luchtverdediging is daar weinig tegen te doen. President Volodimir Zelenski maakte dit vanmiddag bekend tijdens zijn bezoek aan Madrid waar hij een ontmoeting had met de Spaanse premier Pedro Sanchez. 

'Deze maand is dat al opgelopen tot 3.200 glijbommen. We verwachten dat dit volgende maand naar 3.500 bommen gaat waarmee vooral burgerdoelen worden aangevallen', aldus Zelenski. De Oekraïense president herhaalde maar weer eens dat er direct behoefte is aan zeven extra Patriots, waarvan er alleen al twee nodig zijn om de stad Charkiv te beschermen door Russische vliegtuigen op afstand te houden. 

Zelenski voegde er aan toe dat hij de noodzaak voelt om bondgenoten onder druk te blijven zetten. 'Bondgenoten die een bepaald wapen niet durven te geven, moeten begrijpen dat luchtverdediging inhoudt dat die niet is bedoeld om aan te vallen, maar om onszelf te beschermen.'

De noodzaak van meer luchtverdediging werd vanavond bevestigd door de generale staf van het Oekraïense leger die melding maakte dat er vandaag zeker 25 aanvallen zijn geweest met glijbommen op het noorden van de provincie Charkiv, waar het leger alles doet om de Russen terug naar de grens te drijven. 

Ook de stad Charkiv was weer doelwit van twee glijbommen of zweefbommen, dat zijn conventionele bommen die gemoderniseerd zijn en met GPS worden aangestuurd om hun doel te bereiken. Aan het begin van de avond werd nog een niet ontplofte glijbom in Charkiv gevonden nabij de bouwmarkt Epicentr. Deze bouwmarkt werd zaterdagmiddag getroffen door twee bommen. Het dodental van deze gruwelijke Russische aanval ligt inmiddels op 18.

Bron: Oekrajinska Pravda en RBC Ukraine, foto: Wikipedia

Geen opmerkingen: