woensdag 8 mei 2024

Gevangenen mogen vrijwillig leger Oekraïne in

Gevangenen kunnen zich aanmelden om vrijwillig het leger in te gaan. Ze komen dan voorwaardelijk vrij. Het parlement heeft vanmiddag ingestemd met een wetsvoorstel waarvan gehoopt wordt dat het tussen de 15.000 en 20.000 nieuwe soldaten kan opleveren. 

Niet alle gevangenen komen in aanmerking. Ze moeten nog maximaal drie jaar van hun straf uitzitten. Moordenaars, verkrachters, pedofielen en corrupte overheidsbestuurders of ambtenaren zijn uitgesloten van voorwaardelijke invrijheidstelling en mobilisatie. Dat geldt ook voor gevangenen die vastzitten wegens misdrijven tegen de nationale veiligheid. 

Rusland heeft al grote aantallen gevangenen ingelijfd bij het leger. Aanvankelijk was het Wagner-baas Jevgeni Prigozjin die gevangenen ronselde voor zijn huurlingenleger. Later deed ook het Russische leger dat zelf. Inmiddels in de maatschappij teruggekeerde ex-gevangenen hebben al weer de nodige misdrijven gepleegd, tot verkrachting en moord aan toe. Door moordenaars, verkrachters en pedofielen uit te sluiten hoopt Oekraïne dat te vermijden.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Freepik

    Geen opmerkingen: