donderdag 23 mei 2024

'Russen vast in straatgevechten in Vovtsjansk'

Lichamen van burgerslachtoffers in de straten van Vovtsjansk.
De Russische troepen in het noorden van de provincie Charkiv hebben zich volgens de Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Sirski na het behalen van 'onbeduidende succesjes' vastgebeten in straatgevechten in het stadje Vovtsjansk. Sirski zegt dat de Russen geen kant meer op kunnen en aanzienlijke verliezen lijden. 'De vijand haalt overal reserves vandaan in een poging om de aanvallen te ondersteunen, maar zonder succes. 

Het Russische leger zou ook bij het dorp Liptsi in een verdedigende rol zijn gedrongen. Ze leggen mijnen in de omgeving van het dorp en proberen de Oekraïense posities te beschieten, aldus generaal Sirski. De situatie in Vovtsjansk is zo dat het Oekraïense leger nog altijd een groot deel van het stadje onder controle heeft. Er zouden nog zo'n 100 van de oorspronkelijke 17.000 inwoners in Vovtsjansk zijn. Inmiddels zijn er ook beelden van dode burgers in de straten van het stadje.

Generaal Sirski zegt dat ook nog altijd hevig wordt gevochten in het bosgebied ten noorden van de stad Koepjansk, ook in de provincie Charkiv. 'De situatie is moeilijk in de omgeving van Kislivka, waar de vijand door onze linies heen probeert te breken om de rivier Oskil te bereiken.' Hij beschrijft de gevechten bij Pokrovsk en Koerachove als 'de hevigste' langs de meer dan duizend kilometer lange frontlijn. Russische troepen proberen door de Oekraïense verdediging te breken in een smalle strook tussen de dorpen Staromichailivka en Berditsji. 

Ook bij het dorp Ivanivske en het stadje Tsjasiv Jar in de provincie Donetsk wordt nog altijd hevig gevochten. Sirski zegt dat de Russen Tsjasiv Jar koste wat kost in handen willen krijgen. Ze zetten daarbij hun moderne wapens in. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: