dinsdag 21 mei 2024

Oekraïne houdt rekening met aanval op Soemi

Een Russisch offensief in de grensprovincie Soemi valt volgens de Oekraïense Grensbewaking niet uit te sluiten. 'De vijand kan net als in het noorden van Charkiv elk moment een aanval plaatsen, ook al hebben ze daar op het moment niet voldoende troepen voor', zei woordvoerder Andri Demtsjenko in een interview met Radio Svoboda. 

Zo'n aanval kan dezelfde bedoeling hebben, namelijk het wegtrekken van Oekraïense troepen van elders langs de frontlijn. Demtsjenko voegde er aan toe dat de dreiging van een Russisch offensief er inderdaad wel voor zorgt dat meer troepen naar de provincie Soemi worden gestuurd. De eerste inwoners van dorpen langs de grens zijn intussen geëvacueerd. Dat is niet alleen uit voorzorg, want deze dorpen worden al maandenlang geregeld onder vuur genomen.

Het Institute for the Study of War (ISW) constateerde eerder al dat de Russen troepen naar de grens hebben gebracht. Het gaat om relatief kleine eenheden die echter wel in staat zijn om Oekraïense troepen in Soemi vast te houden, zodat ze niet elders ingezet kunnen worden.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: