vrijdag 10 mei 2024

Russische dreiging voor Charkiv neemt rap toe

De situatie in de provincie Charkiv wordt steeds lastiger nu het Russische leger hier de aanvallen heeft opgevoerd. De Russen hebben het vooral voorzien op de stad Vovtsjansk. De hele nacht door vielen ze aan met glijblommen, MRLS en artillerie. Ook waren er pogingen van sabotagegroepen om de grens met Oekraïne over te steken. Het Oekraïense leger heeft intussen geen meter prijsgegeven. 

Er wordt van uitgegaan dat de Russische troepen te klein in omvang zijn om verder op te rukken naar de stad Charkiv. Er zijn evenwel ook berichten dat de Russen troepen en wapens bijeen brengen aan de grens. Daar zouden inmiddels zo'n 50.000 soldaten zijn verzameld. 'Momenteel is de situatie zo dat de vijand alleen maar onrust zaait in de grensstreek. Het is echter onbekend hoeveel soldaten ze daarbij kunnen inzetten', zegt militair gouverneur Oleh Sinjehoebov. 

'Het is nu zaak dat we niet in paniek raken. Dat geldt ook voor de inwoners van de grensstreek die ik aanraad om te doen wat de lokale overheid van ze vraagt. Vooral als die oproept om te vertrekken', aldus Sinjehoebov. Burgemeester Tamaz Gambarasjvili van het door de Russen belaagde Vovtsjansk heeft de inwoners inmiddels gevraagd de stad te verlaten. Die oproep geldt ook voor de omliggende dorpen. Volgens de laatste berichten wordt er gevochten in de dorpen Striletsja, Borisivka en Pilna. Borisivka zou zelfs al in Russische handen zijn. 

De provinciehoofdstad is voorlopig niet in gevaar, liet gouverneur Sinjehoebov gisteren nog weten. De overgebleven 700.000 inwoners van Charkiv kunnen dus nog blijven. Wel worden er dagelijks luchtaanvallen uitgevoerd op de een na grootste stad van Oekraïne, waarbij geregeld doden en gewonden vallen. 

Bron: Oekrajinska Pravda, kaartje: Deep State project

    Geen opmerkingen: