zondag 5 mei 2024

VS verwacht tegenoffensief Oekraïne in 2025

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan meent dat het Oekraïense leger volgend jaar een nieuw 
tegenoffensief kan beginnen dankzij het militaire steunpakket van 60 miljard euro en eventueel een volgend steunpakket. In een interview met de Financial Times zegt Sullivan te hopen dat Oekraïne het grondgebied in 2025 kan terugpakken dat de Russen hebben veroverd.

Tot dan moet Oekraïne zich maar zien te redden, lijkt Sullivan duidelijk te willen maken. Hij meent dat Oekraïne met de nieuwe Amerikaanse wapens en munitie voorlopig 'stand kan houden'. Inmiddels zijn er wel op initiatief van de Verenigde Staten gesprekken gaande binnen de G7 om samen een nieuw steunpakket aan Oekraïne te geven met een waarde van een kleine 50 miljard euro, zoals Bloomberg afgelopen vrijdag kon melden. Het steunpakket zou worden gefinancierd van de rente op bevroren Russische banktegoeden.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski gaf onlangs in een interview met het Duitse Bild aan dat er wel over een nieuw tegenoffensief wordt nagedacht, maar dat zo'n plan valt of staat met meer steun van Westerse bondgenoten. 

Er zijn intussen wel grote twijfels over meer hulp van de Verenigde Staten als Donald Trump in november opnieuw tot president wordt gekozen. Amerikaanse nieuwsmedia meldden begin april op basis van anonieme bronnen dat Trump dat hij de oorlog wil beëindigen door Oekraïne te dwingen om de Krim en de Donbas op te geven. Trump's adviseur ontkende dit meteen, maar een voormalige adviseur van Trump zegt juist dat die het 'heel duidelijk' heeft gemaakt dat hij vindt dat Oekraïne 'deel moet uitmaken van Rusland'.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: