woensdag 1 mei 2024

ISW: Russen lijken gevechtspauze in te lassen

Voor het eerst in dagen hebben de Russische troepen gisteren geen terreinwinst geboekt, terwijl Oekraïense bronnen wel melden dat er meer aangevallen wordt in de richting van Tsjasiv Jar dan bij Avdiivka. De Oekraïense generale staf zegt dat er 47 Russische aanvallen bij Avdiivka waren, tegen 57 bij Bachmoet en Tsjasiv Jar. 

Volgens de analisten van het Institute for the Study of War (ISW) is één dagrapport onvoldoende om van een patroon te spreken, maar het lijkt er op dat de Russische troepen hun aandacht hebben verlegd van Avdiivka naar Tsjasiv Jar. Verondersteld wordt dat de Russische troepen noordelijk van Avdiivka willen doorstoten naar Toretsk als aanvulling op hun aanvallen bij Tsjasiv Jar. Daarvoor is het nodig om even een gevechtspauze in te lassen zodat daarvoor voldoende troepen bijeen gebracht kunnen worden. 

De Russen legden zich vanaf afgelopen zaterdag toe op het behalen van tactische voordelen bij Otsjeretine en Novokalinove (beide ten noorden van Avdiivka), maar daar lijkt nu een eind aan gekomen. Russische militaire bloggers zeggen dat hun troepen anderhalve kilometer terreinwinst behaalden bij Novokalinove, Keramik en Otsjeretine. 

Bron: ISW

Geen opmerkingen: