dinsdag 14 mei 2024

Er vechten nu 'wel erg veel Russen' in Charkiv

Rusland heeft minstens 30.000 soldaten ingezet bij het offensief in het noorden van de provincie Charkiv. De Russische troepen wisten gisteren 'tactische successen' te boeken. Volgens gouverneur Oleh Sinjehoebov van Charkiv wordt er gevochten aan de rand van de stad Vovtsjank. 

'Onze soldaten weren zich dapper, maar er zijn wel heel veel Russen', constateert secretaris Oleksandr Litvinenko van de Nationale Veiligheidsraad in een interview met het Franse nieuwsagentschap AFP. Van al die Russen zijn er gisteren wel weer zo'n 1.400 gewond geraakt of gesneuveld, volgens een opgave van de Oekraïense legerleiding.

Het Institute for the Study of War (ISW) meent dat het Russische offensief niet bedoeld is om de stad Charkiv te veroveren maar om een bufferzone van minstens 10 kilometer te creëren. Door zo'n bufferzone komt het Russische grensgebied, in het bijzonder de stad Belgorod, buiten bereik van de Oekraïense artillerie. 

Het ISW baseert deze inschatting op de snelle opmars van de Russische troepen in combinatie met het vernielen van een aantal bruggen over belangrijke waterwegen in de stad Vovtsjank. Dat duidt volgens het ISW eerder op het creëren van een bufferzone dan op een diepere penetratie van Oekraïens grondgebied.

Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat niet uit van een grote Russische doorbraak in de provincie Charkiv. De aanvoer van meer wapens en munitie door de bondgenoten er voor zal zorgen dat het Oekraïense leger weliswaar terrein verliest, maar een grote doorbraak van de Russen zal weten te voorkomen. Het Russische leger lijdt al grote verliezen in Oekraïne en dit offensief maakt het alleen maar erger voor ze.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron is voorzichtiger. Hij noemt het Russische offensief in Charkiv 'een bijzonder gevaarlijk moment' in de al meer dan twee jaar durende oorlog.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, European Pravda, ISW

    Geen opmerkingen: