dinsdag 28 mei 2024

Poetin vindt Zelenski geen rechtmatige president

De Russische president Vladimir Poetin probeert tweedracht te zaaien in Oekraïne door te stellen dat parlementsvoorzitter Roeslan Stefantsjoek nu functioneel president hoort te zijn in plaats van Volodimir Zelenski die zijn termijn van vijf jaar er op heeft zitten. 

Op vragen van journalisten tijdens een bezoek aan de Oezbekistaanse hoofdstad Tasjkent haalde Poetin artikel 111 van de Oekraiense grondwet aan waarin wordt gesteld dat de macht over gaat naar de voorzitter van het parlement als er na afloop van de presidentiële termijn geen verkiezingen worden gehouden. 

In werkelijkheid staat er wat anders in artikel 111: 'De president van Oekraïne mag door het parlement uit zijn presidentiële macht worden ontzet door middel van een afzettingsprocedure als hij hoogverraad of een ander misdrijf heeft gepleegd'. En ja, in dat geval gaat de leiding van het land over naar de voorzitter van de Verchovna Rada, het parlement. 

Poetin was overigens wel zo eerlijk om er bij te vermelden dat de Oekraïense grondwet het houden van verkiezingen verbiedt als de staat van beleg geldt, zoals nu het geval is vanwege de oorlog met Rusland.

Inmiddels heeft Stefantsjoek gereageerd. 'Het is fantastisch dat ze nu ook in Rusland onze grondwet serieus nemen. Ik raad de oplettende lezer aan om ook artikel 108.1 ter harte te nemen: 'De president van Oekraïne blijft in functie totdat de nieuwgekozen president van Oekraïne aantreedt.' In democratische landen wordt dat de continuïteit van bestuur genoemd. Maar deze 'continuïteit' is anders dan wat het in Rusland inhoudt, waar het 'eeuwigheid' betekent. Bij ons gaat het om democratie en veiligheid. Daarom is en blijkt Volodimir Zelenski president totdat de staat van beleg eindigt. En dit alles is geheel volgens de grondwet en de wetten van ons land.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: