donderdag 23 mei 2024

Discussie Witte Huis over inzet Westerse wapens

Volgens de New York Times is er volop discussie in het Witte Huis over de vraag of de Verenigde Staten Oekraïne toestemming moeten geven om met Westerse wapens militaire doelen in Rusland aan te vallen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zou voorstander zijn. 

Hij raakte overtuigd van de noodzaak na een ontnuchterend bezoek vorige week aan Kyiv. Met name het Russische offensief in het noorden van de provincie Charkiv zou de voor de Amerikaanse minister de doorslag hebben gegeven. 

Blinken's ministerie heeft de discussie in het Witte Huis aangezwengeld of Oekraïne raketinstallaties en artillerie dichtbij de grens op Russisch grondgebied mag aanvallen. Er vallen nu veel slachtoffers en Oekraïne kan er met eigen middelen weinig tegen beginnen. De Amerikaanse regering staat nog altijd op het standpunt dat Oekraïne geen Russische olieraffinaderijen moet aanvallen. Dat gebeurt overigens wel, met drones van eigen makelij en niet met Westerse wapens.

De New York Times zegt dat niet duidelijk is hoeveel medestanders Blinken inmiddels heeft. Ook zou president Joe Biden formeel nog geen voorstel hebben gehad om aanvallen met Westerse wapens op Russisch grondgebied toe te staan. Biden is doorgaans het voorzichtigst. Woordvoerder Matthew Miller van het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet reageren. 

De Britse regering volgt doorgaans de Amerikaanse lijn, maar besloot onlangs dat Oekraïne de Storm Shadow kruisraketten ook tegen militaire doelen in Rusland mag inzetten. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: