zondag 26 mei 2024

Scholz blijft weigeren: Oekraïne mag niet aanvallen

Bondskanselier Olaf Scholz blijft er op tegen dat Oekraïne door Duitsland verstrekte wapens gebruikt om militaire doelen in Rusland aan te vallen. Er zijn 'duidelijke regels afgesproken met Oekraïne, daar ga ik vanuit', aldus Scholz volgens het nieuwsprogramma Tagesschau. De Duitse bondskanselier wil 'voorkomen dat het conflict op een grote oorlog uitdraait'. Hij weigert ook nog steeds om Oekraïne te voorzien van Taurus kruisraketten.

Het is een volstrekt andere opvatting dan die van secretaris-generaal Jens Soltenberg van de NAVO die meent dat het tijd is om het verbod op te heffen op het aanvallen van militaire doelen in Rusland met Westerse wapens. Daar reageerde de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani weer afwijzend op.  

Net als Scholz is ook de Amerikaanse president Joe Biden nog niet zover. Wel sprak Biden harde woorden aan het adres van de Russische president Vladimir Poetin die hij 'een wrede tiran' noemde in een toespraak voor afgestudeerden van de militaire academie West Point. 'We mogen niet wegkijken, we zullen niet wegkijken', zei hij, om er aan toe te voegen dat 'er geen Amerikaanse soldaten in Oekraïne vechten, en dat moet zo blijven'. 

Biden's minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken raakte na een bezoek aan Kyiv overtuigd van de noodzaak om Oekraïne toe te staan met Westerse wapens doelen in Rusland aan te vallen. Hij zou nu bezig zijn om Biden en vooral diens veiligheidsadviseur Jake Sullivan over te halen.

In Polen zijn ze al wel overtuigd. Minister Radoslaw Sikorski van Buitenlandse Zaken zegt dat Rusland 'zich geen enkele beperking oplegt' en dat voortdurend zeggen dat we ons inhouden de Russen alleen maar aanmoedigt. Ook Zweden is om. Minister van Defensie Paul Johnson zei vanavond tegen een journalist van Hallandsposten dat hij er geen probleem mee heeft als Oekraïne met door Zweden geleverde wapens doelen in Rusland aanvalt. Johnson meent dat Oekraïne het recht heeft om zichzelf te verdedigen. 

Bron: Oekrajinska Pravda

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een lafaard. Ein Feigling!!