zondag 5 mei 2024

Russen profiteren van Oekraïense terugtrekking

De Russische troepen hebben ten noordwesten van Avdiivka flink wat terreinwinst geboekt bij Archanhelske nadat de Oekraïense legerleiding vrijdag besloot tot terugtrekking van de eigen troepen. De analisten van het Institute for the Study of War (ISW) zien dat de Russen hier druk blijven uitoefenen, maar ze constateren ook dat niet duidelijk is met welk doel en waar ze uiteindelijk naartoe willen.

Militaire experts veronderstellen dat de Oekraïners zich hier hebben teruggetrokken om tijd te winnen, dit met het oog op de komst van meer wapens en munitie in de komende weken. Een verstandig besluit voor een onderbezette troepenmacht die dreigt te worden overvleugeld door de Russen.

Op hun beurt willen de Russische troepen gebruik maken van deze gelegenheid nu het nog kan, zonder een duidelijk strategisch doel voor ogen te hebben. Ze kunnen noordwaarts blijven gaan richting Toretsk of terugkeren naar hun oorspronkelijke doel, het bereiken van Pokrovsk in noordwestelijke richting.

'De Russen hebben al zo ongeveer een divisie naar de frontlijn gebracht te noordwesten van Avdiivka en naar verluidt blijven ze nog versterkingen sturen', aldus het ISW. Een divisie bestaat uit zo'n 20.000 
soldaten.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: