maandag 27 mei 2024

Honderd Leopard-1 tanks blijken 'kat in de zak'

Met de honderd Leopard-1 tanks van 
Denemarken, Duitsland en Nederland voor Oekraïne blijkt zoveel mis te zijn dat Oekraïne weigerde om ze in gebruik te nemen. Dat meldt de Deense krant DR Nyheder. Het gaat om ernstige problemen als tankkanonnen waarmee niet geschoten kan worden omdat belangrijke onderdelen ontbreken, elektrische en hydraulische systemen die niet werken. Ook het computersysteem van de tanks blijkt soms niet te werken.

In februari vorig jaar werd bekendgemaakt dat de drie landen minstens honderd verouderde Leopard-1 tanks zouden gaan opknappen. Een deel van de tanks was in gebruik geweest bij het Deense leger, maar werd in 2010 verkocht aan het defensiebedrijf FFG in het Duitse Flensburg. 

De eerste tanks zouden in april vorig jaar gereed moeten zijn. Dat was niet het geval. In plaats daarvan moest Denemarken museumtanks afstoffen, zodat de Oekraïense soldaten daar alvast in konden trainen. Het is volgens het Deense ministerie van Defensie vooral de Duitse defensie-industrie die moeite heeft om de belofte waar te maken om de Leopard-1 tanks te moderniseren.

Bron: DR Nyheder

3 opmerkingen:

Bart zei

Dat verklaart waarom er nog geen enkel bericht is over de inzet van Leopards 1. Jammer want gelet op het gewicht zijn het ideale tanks voor Oekraïne.

Anoniem zei

@Bart Jammer...... ? Het lijkt wel of je niet kan wachten, dat er nog meer oekraiense mobilisatie ongelukkigen slachtoffer worden.

Anoniem zei

@Anoniem....vind je dat geen omgekeerde redenatie....Oekrainers zijn al slachtoffer van de Russische agressor en bezetter en ik heb het idee dat de meeste wel graag deugdelijk materiaal hebben om zich te kunnen verdedigen.