vrijdag 17 mei 2024

Poetin wil 'vooralsnog' stad Charkiv niet veroveren

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat hij 'vooralnsog' niet de ambitie heeft om de stad Charkiv te veroveren. Tegelijkertijd zegt hij dat de Russische troepen 'strikt volgens plan' opereren in het noorden van de provincie Charkiv. Intussen zijn tien dorpen in handen van de Russen. Volgens het Oekraïense leger blijft het daarbij, want er wordt niet meer terreinwinst toegestaan. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski doet berichten als zouden de Russische troepen door de verdedigingslinie zijn gebroken af als 'onzin'. De grens is niet de eerste verdedigingslinie, die ligt tien kilometer landinwaarts omdat het te gevaarlijk was om verdedigingswerken aan te leggen dichtbij de grens. 

Christopher Cavoli, de opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa, en Rob Bauer, de Nederlandse voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, zeggen beiden dat het Russische leger niet sterk genoeg is om tot een echte doorbraak te komen in het noorden van de provincie Charkiv. De Britse militaire inlichtingendiensten onderschrijven dit en zeggen dat de stad Charkiv onder de huidige omstandigheden niet in gevaar is. 

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock noemt de situatie in de provincie Charkiv 'extreem dramatisch'. In een interview met het nieuwsprogramma Tagesschau zegt zij dat Oekraïne wapens nodig heeft voor zowel de middellange als de lange afstand om de bevoorrading van de Russen af te snijden. 'Daar werken we aan met andere bondgenoten', aldus Baerbock.

Bron: Oekrajinska Pravda, situatiekaartje: ISW

    Geen opmerkingen: