zondag 26 mei 2024

Russen zijn offensief Charkiv overhaast begonnen

Het Russische leger is te overhaast begonnen aan een offensief in het noorden van de provincie Charkiv met een beperkte troepenopbouw, terwijl er ook geen nieuwe troepen zijn aangevoerd. Daardoor is het tempo er volgens het Institute for the Study of War (ISW) inmiddels uit en daardoor kunnen de Oekraïense troepen tegenaanvallen plaatsen en de Russen terugduwen naar de grens. 

De analisten voorzien dat de Russische legerleiding nu liever eerst zoveel mogelijk eenheden bijeen wil brengen voordat een nieuwe poging wordt gedaan om Charkiv te veroveren. Er zouden aan het begin van het offensief op vrijdag 10 mei zo'n 35.000 soldaten aan de grens hebben gestaan, terwijl de Russen eigenlijk van plan waren om 50.000 tot 70.000 soldaten op de been te brengen.

Het Russische leger zou overhaast een offensief hebben gepland in het noorden van de provincie Charkiv in de hoop goede posities te veroveren voordat de Amerikaanse wapens voor een meer uitdagende situatie zouden zorgen. Het lukte de Russen om de Oekraïense troepen te verrassen waardoor ze  snel konden oprukken in gebieden waar de verdediging te wensen over liet. 

Inmiddels is een strafrechtelijk onderzoek begonnen wie verantwoordelijk is voor de slechte voorbereiding op een Russische aanval in dit gebied en het verlaten van de verdedigende posities bij Lipki en Vovtsjansk door de Oekraïense troepen. Daardoor konden de Russen snel oprukken naar de tweede verdedigingslijn, waarbij alleen het tekort aan mankracht voorkwam dat ze nog verder konden oprukken. 

Niet uitgesloten wordt dat de Russische legercommandanten besloten dat het inzetten van een grotere troepenmacht Oekraïne juist wakker zou schudden, zodat het verrassingselement van het offensief weg zou zijn. 'De Oekraïense troepen hebben zichzelf nu op verdedigende posities genesteld in het gebied, en de Russen zijn hun tactische voordeel kwijt', aldus het ISW.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: