maandag 27 mei 2024

Russen verzamelen troepen langs noordoostgrens

Het Russische leger brengt opnieuw troepen bijeen langs de grens met de provincies Charkiv en Soemi, met de duidelijke bedoeling om zoveel mogelijk Oekraïense troepen hier vast te houden. President Volodimir Zelenski sprak er gisteren al over en het Institute for the Study of War (ISW) bevestigt de Russische troepenopbouw op 90 kilometer ten noordwesten van Charkiv. 

Satellietbeelden bevestigen dat de Russen al enkele weken drukker dan normaal bezig zijn in kazernes en bij opslagplaatsen. Het is alleen niet duidelijk hoe groot de troepenmacht is die ze nu opbouwen.
Andri Demtsjenko, woordvoerder van de Oekraiense grensbewaking, zei gisteren dat er mogelijk een Russische aanval aan zit te komen op de provincie Soemi of op de provincie Charkiv die aan Soemi grenst.

'De linie die van Grajvoron via Borisovka naar Proletarski loopt, biedt de Russische troepen de mogelijkheid om aan te vallen in de richting van Zolotsjiv en Bohodoechiv, twee stadjes ten noordwesten van de stad Charkiv, op 25 kilometer van de grens. Of naar het westen in de richting van de dorpen langs de snelweg P-45 die Bohodoechiv met de stad Soemi verbindt.' Militair analisten zeggen ook dat de Russische troepen aanvallen op beide fronten tegelijk kunnen doen. 

Het Russische leger brengt ook troepen van beperkte omvang bij elkaar in de provincies Koersk en Briansk dichtbij de grens met de provincie Soemi. Ook dit lijkt bedoeld om het Oekraïense leger uit de tent te lokken en de frontlijn te verlengen. Al deze acties van de Russen lijken niet krachtig genoeg om een bedreiging te vormen voor de provinciehoofdsteden Charkiv en Soemi.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: