zaterdag 4 mei 2024

Oekraïne maakt flinke sprong op index persvrijheid

Ondanks de moeilijke 
omstandigheden als gevolg van de oorlog met Rusland en een verleden met geregeld aanvallen op journalisten is Oekraïne er in geslaagd om achttien plaatsen te stijgen op de World Press Freedom Index. Oekraïne stond afgelopen jaar 79e (van in totaal 180 landen) en nu 61e. In de afgelopen maanden waren er enkele incidenten, waardoor de Oekraïense nieuwsmedia toch met gemengde gevoelens naar de wat de index van Reporters zonder Grenzen ziet als een verbetering van de persvrijheid.

In april werd onderzoeksjournalist Jevheni Shoelhat van Slidstvo.info aangevallen nadat een publicatie van zijn hand leidde tot het ontslag van Ilja Vitjoek, hoofd van de afdeling cybercriminaliteit van de veiligheidsdienst SBOe. De redactie van Bihus.info werd ongeoorloofd afgeluisterd en journalist Joeri Nikolov werd bedreigd.

Reporters zonder Grenzen ziet wereldwijd de persvrijheid verder onder druk staan. 'Er is steeds minder steun en respect voor onafhankelijke journalistiek, zoals blijkt uit de toenemende druk van overheid en politici.' 

Nederland staat vierde op de index. Afgelopen jaar was dat nog een 6e plek. België ging van de 31e naar de 16e plek. De index wordt net als vorig jaar aangevoerd door Noorwegen.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: