dinsdag 14 mei 2024

'Situatie Charkiv stabiel, we gaan ze terugduwen'

De situatie in het noorden van de provincie Charkiv is volgens Kirilo Boedanov enigszins tot rust gekomen. Het hoofd van de militaire inlichtingendiensten heeft er vertrouwen in dat het leger de Russische troepen weer terug kan duwen, de grens over. In de naastgelegen provincie Soemi wijst niets op een Russische aanval, zegt Boedanov. 

Het is inderdaad zo dat de Russische troepen sinds afgelopen vrijdag enkele kilometers op Oekraïens grondgebied zijn doorgedrongen, maar het gaat Boedanov te ver om dat 'een significant succes' te noemen. 'Het is wel zo dat de situatie nogal gespannen is en snel verandert. Toch is sinds gisteravond sprake van enige rust.' De Russische troepen zouden al tot staan zijn gebracht en er worden door het Oekraïense leger voorbereidingen getroffen om ze terug te dringen met de inzet van extra troepen.

In de provincie Soemi zouden de Russen volgens de militaire inlichtingendiensten ook eenzelfde aanval hebben gepland. Er zouden kleine eenheden in de stad Soedzja zijn, net over de grens in Rusland. 'Maar ze zijn nog niet echt in actie gekomen. Boedanov ziet de situatie vooral als psychologische oorlogvoering, bangmakerij.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: