maandag 6 mei 2024

ISW: 'Oekraïne moet zich niets laten opdringen'

Oekraïne moet zich militaire strategie met een tegenoffensief in 2025 laten opdringen door de Verenigde Staten, maar zo snel mogelijk na het arriveren van de Amerikaanse wapens trachten weer het initiatief te nemen langs de frontlijn. Aldus het Institute for the Study of War (ISW) in een reactie op een interview in de Financial Times met Jake Sullivan, de veiligheidsadviseur van het Witte Huis.

Sullivan meent dat de wapens uit het na politiek gedoe goedgekeurde militaire steunpakket van 60 miljard euro niet meteen het voordeel geven aan het Oekraïense leger. Zorgvuldig mee omgaan en pas volgend jaar in het offensief gaan, luidt de boodschap van Sullivan. 

Het ISW meent evenwel dat de Westerse wapens al over enkele weken ingezet kunnen worden aan het front, waardoor de Oekraïense troepen de situatie aan het front kunnen stabiliseren en ze zelfs weer het initiatief kunnen nemen. Nu is de situatie nog zo dat de Russische troepen in de provincie Donetsk kunnen oprukken doordat ze niet alleen meer manschappen kunnen inzetten, maar ook omdat het de Oekraïense troepen ontbreekt aan voldoende wapens en munitie.

'Of Oekraïne in staat is om de bezette gebieden terug te veroveren hangt af van een aantal nog te nemen besluiten in het Westen, in Rusland en Oekraïne. En het van buitenaf opleggen van een tijdlijn voor Oekraïense offensieve operaties is buiten de realiteit van de situatie op het slagveld', aldus het ISW. 

Bron: ISW

Geen opmerkingen: