dinsdag 7 mei 2024

Geen militaire transporten meer over de Krimbrug

De Krimbrug liep bij een aanval in oktober 2022 veel
schade op. Een trein met tankwagons brandde uit.
Rusland maakt niet langer gebruik van de Krimbrug om militaire voertuigen naar Oekraïne te brengen, maar stuurt ze
nu via bezet gebied. Uit een analyse van satellietbeelden blijkt volgens  het onderzoeksteam van Molfar dat in de afgelopen drie maanden slechts een goederentrein met 55 tankwagens over de Krimbrug werd getransporteerd. 

Het onderzoek van Molfar bevestigt wat Vasil Maljoek, hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBOe, hierover eind maart al zei. De Krimbrug werd al tweemaal zwaar beschadigd bij Oekraïense aanvallen, in oktober 2022 en in juli 2023. Tot dan werd de 19 kilometer lange spoorbrug die het Russische vasteland verbindt met de door Rusland bezette Krim volgens Maljoek gebruikt 'door 42 tot 46 goederentreinen met wapens en munitie per dag, na de aanvallen nog maar hooguit 5 waarvan vier treinen voor personenvervoer'.

Oekraïne heeft de afgelopen tijd de aanvallen op militaire doelen op de Krim opgevoerd. Een Russische bron maakte vorige week dinsdag melding van onderschepte raketten bo ven de steden Dzhankoj en Simferopol. Twee dagen later zou een Oekraïense drone boven de Krim uit de lucht zijn geschoten, aldus het Russische ministerie van Defensie. Telkens als sprake is van een Oekraïense aanval wordt de Krimbrug uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk gesloten voor het verkeer.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: