vrijdag 24 mei 2024

Vijftig gevangenen vrij in ruil voor meevechten

De rechtbank in Chmelnitski heeft vandaag vijftig gevangenen de rest van hun straf kwijtgescholden op voorwaarde dat ze meteen het leger in gaan om mee te vechten tegen de Russen. Eerder deze week waren ook al twee gevangenen voorwaardelijk vrijgelaten. De gevangenen uit het strafkamp Rajkivetska die binnen 24 uur worden overgedragen aan het leger.

Het gaat in alle gevallen om gevangenen die nog maximaal drie jaar van hun straf zouden moeten uitzitten. Ze hebben geen zware vergrijpen als moord, verkrachting of zware mishandeling op hun conto. Eenmaal in het leger krijgen ze een jaar lang weinig bewegingsvrijheid, maar het toezicht vervalt als ze hun dienstplicht in het leger er op hebben zitten.

De gevangenen, veelal veroordeeld voor diefstal, konden de rechtszaak volgen via een videoverbinding. Een flink aantal van hen gaf te kennen dat zij gemotiveerd zijn om voor hun land te gaan vechten omdat al familieleden of vrienden zijn gesneuveld. 

Toen de regeling voor kwijtschelding van straf in ruil voor dienstnamen in het leger werd ingevoerd, was de inschatting dat tussen de 10.000 en 20.000 gevangenen in aanmerking komen. Inmiddels hebben 3.000 gevangenen interesse getoond.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: