maandag 13 mei 2024

Ook vanochtend hevige gevechten in Charkiv

De situatie in het noorden van de provincie Charkiv blijft 'uitdagend en dynamisch'. De Russische eenheden vallen ook vandaag voortdurend aan en er wordt intensief geschoten.Er wordt hevig gevochten bij de stad Vovtsjansk en de dorpen Hliboke, Loekjantsi, Oliinikove en Boehroevatka. Het Oekraïense leger probeert de Russische aanvallen af te slaan, onder meer met artillerie en mortieren. Daarbij zouden alleen al bij Vovtsjank gisteren meer dan honderd Russische soldaten zijn gedood.

Legerwoordvoerder Dmitro Lichovii erkent dat de Russen tactische successen heeft geboekt in de strijd om de Vovtsjansk, waarschijnlijk het belangrijkste doelwit van deze operatie. De Russen vallen met vijf bataljons aan. De Oekraïense generale staf zegt dat reservetroepen worden ingezet om de situatie te stabiliseren. 'We proberen de vijand zoveel mogelijk schade toe te brengen met de inzet van verkenningsdroes en plotselinge aanvallen', aldus Lochovii.

Gouverneur Oleh Sinjehoebov van Charkiv zegt dat gisteren opnieuw 1.600 inwoners zijn geëvacueerd vanuit Vovtsjansk en de omliggende dorpen. Inmiddels zijn sinds het begin van de Russische aanval afgelopen vrijdag bijna 6.000 inwoners in veiligheid gebracht. 

Bron: The Kyiv Independent, situatiekaartje: DeepState

Geen opmerkingen: