dinsdag 28 mei 2024

'Geef Oekraïne alles wat nodig is om te winnen'

De parlementaire vergadering van de NAVO wil dat het verbod wordt opgeheven om Westerse wapens tegen militaire doelen in Rusland te gebruiken. Ook moet meer haast worden gemaakt met het leveren van wapens aan Oekraïne. Een motie van deze strekking is aangenomen met een grote meerderheid van de 200 leden van de parlementaire vergadering. De vergadering werd bijgewoond door secretaris-generaal Jens Stoltenberg die zich eerder ook al uitsprak voor opheffing van het verbod.

'Oekraïne moet alles krijgen wat het nodig heeft, zo snel als mogelijk en zo lang als nodig is om te winnen', staat in de motie. Ook worden de regeringen van de lidstaten opgeroepen 'om Oekraïne te steunen in het internationale recht om zichzelf te verdedigen door een aantal beperkingen op te heffen op het gebruiken van door NAVO-bondgenoten geleverde wapens om legitieme doelen in Rusland aan te vallen'. 

Voorzitter Michal Szezerba van de parlementaire vergadering zei het volgende: 'Ze hebben onze hulp nodig. Niet over twee jaar, niet over twee maanden. Niet eens over twee weken, maar nu. We moeten haast maken. Geef Oekraïne alles wat dit land nodig heeft.' En: 'Oekraïne kan zichzelf alleen verdedigen als het de Russische aanvoerlijnen en Russische commandoposten kan aanvallen. Het is hoog tijd dat we dit accepteren en Oekraïne laten doen wat nodig is.'

Wat Oekraïne opschiet met de motie is onduidelijk. De parlementaire vergadering heeft geen formele relatie met de NAVO en kan dus alleen een signaal afgeven aan de lidstaten. Dat is dan wel weer belangrijk, omdat de discussie volop gaande is of Oekraïne doelen op Russisch grondgebied mag aanvallen met Westerse wapens.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: