zondag 26 mei 2024

Dodental bouwmarkt loopt op, nog veel vermisten

De Russische aanval met glijbommen op de grote bouwmarkt Epicentr in de stad Charkiv heeft het leven gekost aan zeker dertien mensen. Ook zijn er 25 gewonden, waaronder een 14-jarige jongen. Nog altijd worden zestien mensen vermist. Na de aanval brak brand uit in de drukbezochte bouwmarkt. Pas na zestien uur wist de brandweer het vuur te doven. Van de bouwmarkt rest slechts verwrongen staal. Drie doden zijn inmiddels geïdentificeerd. 

Er is volgens minister Ihor Klimenko van Binnenlandse Zaken nog altijd onduidelijkheid over hoeveel mensen zich op het moment van de aanval in de bouwmarkt bevonden. Daarom roept hij inwoners van Charkiv op om zich bij de politie te melden als ze mensen uit hun omgeving missen. 

Na de aanval op de bouwmarkt was er nog een Russische luchtaanval - de vierde van die dag. Omstreeks zes uur 's avonds was er een explosie in het centrum van Charkiv. Daarbij vielen achttien gewonden, waaronder een 13-jarige jongen die in kritieke toestand in een ziekenhuis werd opgenomen.

De aanval op de bouwmarkt van het formaat Hornbach XL op een drukke zaterdagmiddag heeft tot veel woede geleid. In Oekraïne, maar ook daarbuiten. Buitenlandchef Josep Borrell van de Europese Unie benadrukte dat het hoog tijd wordt om Oekraïne aan meer luchtverdediging te helpen. Voorzitter Theodoros Roussopoulos van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa noemt de aanval 'opnieuw een voorbeeld van het brutale en criminele karakter' van de Russische regering.

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavsky zegt dat de Russische president Vladimir Poetin steeds laat weten dat hij over een wapenstilstand wil praten, maar met de voortdurende aanvallen op Charkiv laat zien dat hij niet werkelijk vrede wil. 

Dmitro Koeleba, de Oekraiense minister van Buitenlandse Zaken, zegt in een reactie op de aanvallen op de een na grootste stad van het land dat 'onze bondgenoten twee dingen kunnen doen om deze aanvallen te stoppen: geef ons meer Patriots en andere luchtverdedigingssystemen. En geef ons toestemming om toestellen van de Russische luchtmacht uit de lucht te schieten voordat ze in staat zijn hun bommen te laten vallen op Charkiv en andere steden. Doe dat nu!'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: