zaterdag 25 mei 2024

Nog altijd veel steun Oekraïne onder inwoners EU

Oekraïense vluchtelingen kunnen nog altijd rekenen op de sympathie van verreweg de meeste inwoners van de Europese Unie. Zo staat 87 procent achter het geven van humanitaire hulp en is 83 procent bereid om Oekraïners in hun land op te vangen. Dat blijkt uit de Eurobarometer.

In Nederland liggen die cijfers flink hoger: 94 procent staat achter humanitaire hulp, 93 procent achter de opvang. België komt uit op 88 procent voor humanitaire hulp en zit met 81 procent voor opvang iets onder het Europese gemiddelde. Van de Duitsers is 89 procent voor humanitaire hulp. De opvang van Oekraïense vluchtelingen scoort echter met 79 procent ruim onder het Europese gemiddelde. 

Van de inwoners van de Europese Unie is 72 procent voorstander van de economische sancties voor Rusland. In Nederland is dat 86 procent, in België 75 procent en Duitsland zit met 72 procent precies op het Europese gemiddelde. Het geven van wapen aan Oekraïne krijgt in de EU de steun van 60 procent, terwijl dat in Nederland 83 procent. België en Duitsland komen hier uit op respectievelijk 63 en 73 procent.

In de Europese Unie is 60 procent van de bevolking voorstander van het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne voor de EU. In Nederland is 66 procent daar voorstander van, in België 61 procent. Van de Duitse bevolking vindt slechts 56 procent dat Oekraïne het kandidaat-lidmaatschap moet krijgen.

Voor de Eurobarometer is ook onderzocht wat de impact van de Russische invasie in Oekraïne heeft op de inwoners van de EU. Die blijkt voor 42 procent van invloed op hoe zij hun toekomst zien. Daarna volgt de pandemie en andere zaken die met hun gezondheid te maken hebben. 34 procent ziet dat als bepalend voor hun toekomst. Voor 23 procent baart vooral de stand van de economie ze zorgen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Mooie bijzondere.... denk dat t wel goed komt met europa