vrijdag 9 februari 2024

Poetin draait weer eens zijn 'historisch' praatje af

Alleen als Polen Rusland aanvalt, zal Rusland Polen aanvallen, aldus de Russische president Vladimir Poetin. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Letland. En hij wil de gevangengenomen Amerikaanse journalist Evan Gershkovich ruilen voor een Russische moordenaar die vastzit in Duitsland. Dat zegt Poetin in een veelbesproken interview met de Amerikaanse commentator Tucker Carlson. 

De Russische leider is ruim twee uur aan het woord in het gesprek met Carlson, een bekende rechtse opiniemaker in de VS die eerder pro-Russische uitspraken deed. Carlson waarschuwt zijn kijkers vooraf dat de geïnterviewde nogal lang van stof bleek. 

Het antwoord op de eerste vraag duurt bijna een half uur. Poetin begint in het jaar 862 en steekt een geschiedenisles af die zou bewijzen dat Oekraïne in werkelijkheid bij Rusland hoort. Het is een bekend verhaal uit de mond van de Russische leider, die ontkent dat Oekraïne bestaansrecht heeft. Kijkers horen het nagesynchroniseerd in het Engels.

Carlson vraagt Poetin ook of hij een scenario voor zich ziet waarin hij troepen naar Navo-lidstaat Polen zou sturen. Een aanval is volgens de Rus 'absoluut uitgesloten', behalve als Polen Rusland aanvalt. 'Waarom? Omdat we geen interesse hebben in Polen, Letland of wat dan ook. Waarom zouden we? We hebben er simpelweg geen belang bij.'

Met vergelijkbare bewoordingen wuifde Rusland ruim twee jaar geleden ook een mogelijke aanval op Oekraïne weg. In januari 2022 zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in een gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot dat Rusland Oekraïne niet zo aanvallen. Een maand later begon de Russische invasie van het buurland. 

Carlson toog naar Moskou om naar eigen zeggen de Russische kijk op de oorlog in Oekraïne te begrijpen. In dat kader stelde de Amerikaanse commentator geen enkele vraag over de aanvallen van Rusland op woonwijken, die duizenden doden hebben veroorzaakt. Evenmin raakte hij aan andere beschuldigingen van oorlogsmisdaden tegen de Russische leider zoals de gedwongen deportatie van Oekraïense kinderen.

Carlson wilde het ook niet hebben over de grootschalige politieke onderdrukkingen van Poetins critici in Rusland of de lange gevangenisstraffen die werden opgelegd aan gewone Russen omdat ze anti-oorlogsprotesten organiseerden. Wel had Carlson vragen die zijn achterban het meest boeien zoals: of een wereldleider een ware christen kon zijn en of Poetin bepaalde complottheorieën in de Verenigde Staten wilde bevestigen.

Bronnen: AD, foto: TASS

1 opmerking:

Anoniem zei

Totaal geen inhoudelijke praat van beide zijde nog dat het überhaupt interessant is om te horen wat die eikel in het Kremlin te zeggen heeft.