maandag 28 augustus 2023

Zelenski wil verkiezingen in 2024, maar of het lukt?

President Volodimir Zelenski zegt dat hij volgend jaar wel verkiezingen voor het presidentschap en het parlement wil houden, maar dat de Oekraïense wet dit in de weg staat. Die wet verbiedt namelijk verkiezingen in oorlogstijd. Bovendien kosten verkiezingen geld dat niet naar het leger gaat en moeten internationale waarnemers ook aan het front hun werk kunnen doen.

Zelenski gaat er uitgebreid op in in een televisieinterview dat gisteren werd uitgezonden. Dat de Amerikaanse senator Lindsey Graham vindt dat er verkiezingen in Oekraïne moeten komen, zoals gepland. Met de opmerking van de Republikein dat er in de Verenigde Staten ook verkiezingen waren in oorlogstijd.

Hij sprak persoonlijk met Graham hierover. 'In de basis gaat het er om dat als je de democratie beschermt, dan maakt het niet uit of het oorlog is of niet. Daarom moet je de verkiezingen door laten gaan. Maar er is een goede reden om geen verkiezingen in oorlogstijd te houden, omdat het erg moeilijk uit te voeren is. Dit was het antwoord dat Graham van me kreeg, en het stelde hem gerust.' Zelenski erkende wel dat de Amerikaanse steun op het spel staat bij het besluit om al dan niet verkiezingen te houden in 2024.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: