woensdag 23 augustus 2023

VS: geen sprake van patstelling in Oekraïne

Wat de Verenigde Staten betreft is er geen sprake van een patstelling aan het front in Oekraïne. Dat heeft nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan gezegd. Volgens hem is het slagveld nog altijd 'dynamisch' en wordt er langs een 'lange frontlinie door beide partijen gevochten\. Daarnaast stelt hij dat Oekraïne 'systematisch' terreinwinst weet te boeken.

Ook wat betreft Oekraïne is er sprake van progressie, sinds het land begin juni een tegenoffensief begon. Van grote terreinwinst was sindsdien geen sprake, maar de frontlinie verschuift gestaag. De Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Malkar zette gisteren uiteen dat de terreinwinst niet per kilometer of meter moet worden bekeken. 'We hebben minder en minder wapens, en toch boeken we vooruitgang.'

Zo zijn de Russen in het oosten van Oekraïne volgens Malkar nog altijd de machtigste partij. Volgens de onderminister hebben de Russen daar wekelijks zo'n 500.000 artilleriegranaten tot hun beschikking, het tienvoudige van Oekraïne. Maliar drong er bij het Westen dan ook op aan meer wapens te leveren, een oproep die president Volodimir Zelenski ook al herhaaldelijk heeft gedaan.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: