zaterdag 26 augustus 2023

Nog veel scholen zonder schuilkelders in oosten

Op 1 september beginnen zo'n 500.000 kinderen aan het nieuwe schooljaar, maar vooral in het oosten van het land zijn weinig tot zelfs geen schuilkelders waar ze bij een Russische aanval terecht kunnen. In de provincies Loehansk, Donetsk en Zaporizja hebben nog maar weinig scholen de beschikking over een schuilkelder, in de door de Russen bezette gebieden ontbreekt het er zelfs helemaal aan. 

Het is bovendien nog maar de vraag of kinderen in de provincie Charkiv straks wel naar school kunnen. Volgens minister Oksen Lisovi van Onderwijs en Wetenschappen wordt vanwege de onveilige situatie doorgegaan met onderwijs op afstand. Hij verwacht dat in de provinciehoofdstad wordt gekozen voor onderwijs in metrostations die tegelijk ook als schuilkelders dienst doen. 'Dat is natuurlijk verre van ideaal', aldus de minister.

Het kabinet trok al 3,6 miljoen euro uit voor het inrichten van schuilkelders. Inmiddels heeft 67 procent van alle onderwijsinstellingen een eigen schuilkelder, en dan gaat het vooral om basisscholen.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: ministerie van Onderwijs en Wetenschappen

Geen opmerkingen: