zaterdag 26 augustus 2023

Vermoeide Russen zitten in moeilijke positie

Het Oekraïense leger blijft druk uitoefenen bij het dorp Robotinje in het westen van de provincie Zaporizja, wat maakt dat Russische militaire bloggers zich zorgen maken over het ontbreken van versterkingen en over soldaten die aan een stuk door moeten vechten.

De generale staf van het Oekraïense leger meldt daarentegen dat vooruitgang wordt geboekt in de omgeving van Novodanilivka-Novopokrovka (5 tot 13 kilometer zuidelijk van de stad Orichiv) en de dorpen Mala Tochmachka-Ocheretoevatje (9-25 kilometer zuidwestelijk van Orichiv). Verdere details worden niet verstrekt.

Een prominente Russische militaire blogger maakt zich zorgen of de verzwakte Russische troepen in staat zijn om aanvallen van de Oekraïners te weerstaan bij Robotinje (10 kilometer zuidelijk van Orichiv). De gevechten zouden zich inmiddels hebben verplaatst naar de zuidkant van Robotinje. De blogger zegt ook dat de Russische soldaten al sinds het begin van het Oekraïense tegenoffensief bij actieve gevechten betrokken zijn. 

Het strategisch belangrijke dorp Robotinje, dat het Oekraïense leger begin deze week binnenviel, is bijna helemaal in handen van de Oekraïners. Een commandant van het Oekraïense leger in Robotinje heeft tegen het persbureau Reuters gezegd dat de laatste Russen zich hebben verschanst in twee huizen.

'We zijn de grote wegen die vollagen met landmijnen overgestoken', zegt de commandant die de strijdnaam Kombat gebruikt. Hij verwacht snel verder te kunnen oprukken, omdat de Russische verdedigingslinies verderop minder sterk zijn. 'We stoppen niet. Hierna komt Berdjansk en dan meer. Ik heb mijn mannen duidelijk gemaakt: ons doel is niet Robotinje, ons doel is de Zee van Azov.'

Bronnen: Oekrajinska Pravda, NOS

Geen opmerkingen: