zondag 13 augustus 2023

Britse conclusie: 'Wagner in financieel zwaar weer'

De Wagner Groep zit financieel in zwaar weer en probeert daarom te bezuinigen op de salarissen van z'n huurlingen. Tot deze conclusie komen de Britse militaire inlichtingendiensten. Na de mislukte opstand van Jevgeni Prigozjin's huurlingenleger staat Wagner financieel onder druk en het is volgens de Britten zelfs mogelijk dat het Kremlin helemaal geen geld meer geeft.

'Als de Russische overheid Wagner niet langer betaalt, dan ligt het voor de hand dat de Wit-Russische regering over de brug komt. Maar dat laat de financiële positie van Wit-Rusland weer niet toe', luidt dee conclusie. Eerder wisten de Britse inlichtingendiensten al te melden dat duizenden huurlingen van Wagner naar Wit-Rusland zijn afgereisd zonder de zware wapens waarover ze eerder beschikten. Waarschijnlijk hebben ze die wapens moeten afgeven aan het Russische leger.

Een Wit-Russisch Telegramkanaal meldde afgelopen week dat de Wagner-huurlingen niet meer betaald krijgen en 'met vakantie' zijn gestuurd in afwachting van betere tijden. Er zouden al honderden huurlingen in bussen naar Rusland zijn teruggebracht. Volgens het Telegramkanaal zou de uittocht na vandaag worden hervat. Het Institute for the Study of War (ISW) liet later weten dit scenario serieus te nemen, terwijl de Britse militaire inlichtingendiensten de informatie min of meer bevestigen.

Polen, Litouwen en Letland nemen intussen het zekere voor het onzekere door de Suwalki-corridor te beveiligen tegen een mogelijke aanval van Wagner-huurlingen. Polen stuurt nu zelfs 10.000 soldaten extra naar de grens met Wit-Rusland.

Bronnen: European Pravda, Ukrajinska Pravda 

Geen opmerkingen: