vrijdag 25 augustus 2023

ISW ziet einde huurlingenleger Wagner in zicht

Wagner houdt waarschijnlijk op te bestaan als quasi-onafhankelijk militair bedrijf nu Jevgeni Prigozin, Dmitri Oetkin en Valeri Tsjekalov zijn omgebracht, vrijwel zeker in opdracht van de Russische president Vladimir Poetin. Tot deze conclusie komt het Institute for the Study of War (ISW). 'Met de dood van de centrale leiding is Wagner niet langer in staat om de druk van het Kremlin en het ministerie van Defensie te weerstaan die er vanaf wil na de gewapende opstand van 24 juni.'

Het Russische ministerie heeft al meerdere militaire bedrijven opgezet die huidige, maar ook voormalige soldaten van Wagner rekruteren. Russische bronnen zeggen dat het Kremlin heeft geweigerd om de Wit-Russische regering te betalen voor de huurlingen van Wagner. Dat heeft geleid tot loonsverlagingen en het vertrek van huurlingen. 

Satellietbeelden van 1 en 23 augustus laten zien dat huurlingen van Wagner al bijna een derde van hun tentenkampen bij Tseli en Asipovitsji hebben opgedoekt in de afgelopen weken. Het Oekraïense Verzetscentrum meldde woensdag dat huurlingen van Wagner voorbereidingen troffen om te vertrekken.
'De centrale leiding van Wagner heeft met het veroveren van Bachmoet voor gezorgd dat zij steeds onafhankelijker kon opereren en dat heeft ertoe geleid dat Wagner na de gewapende opstand nog enige zelfstandigheid kon behouden', constateren de analisten van het ISW. 

Met de dood van het leidende drietal is de situatie duidelijk veranderd, al wordt daarbij aangetekend dat nog niet duidelijk is of het Kremlin volledig af wil van Wagner, of dat het huurlingenleger fors wordt ingekrompen en direct onder het ministerie van Defensie gaat vallen. Een derde mogelijkheid is dat dat Wagner quasi-onafhankelijk opereert onder een nieuwe leider die loyaal is aan het Kremlin. 'Dat is wel mogelijk, maar onwaarschijnlijk.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: