woensdag 23 augustus 2023

Peiling: nog geen 5 procent wil gebied afstaan

Er is onder de Oekraïense bevolking nauwelijks steun voor het afstaan van grondgebied in ruil voor vrede. Slechts 4,7 procent noemt dat acceptabel, zo blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureaus Ilko Koetsjeriv en Razoemkov. Voor 74 procent van de deelnemers aan deze peiling is het volstrekt onacceptabel om te voldoen aan de Russische eis dat wordt afgezien van het lidmaatschap van de NAVO.

Waar eerder nog wel de bereidheid was om het Russisch ook als officiële taal naast het Oekraïens te accepteren is daar nu driekwart (75 procent) op tegen. Ook de Russische eis om te stoppen met het verwijderen van alles wat herinnert aan de Sovjet-Unie vindt bij 69 procent van de Oekraïners geen genade. Ook wil 80 procent geen kleiner leger na de oorlog, uit vrees voor een volgende Russische inval.

De ondervraagden in het zuiden en oosten van het land zijn wat eerder bereid om concessies te doen aan de Russen, zolang het maar niet om het opgeven van Oekraïens grondgebied gaat. Toch is ook hier de meerderheid gekant tegen elke tegemoetkoming aan de Russische eisen. 

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: