woensdag 16 augustus 2023

'Oekraïne NAVO-lid na opgeven bezette gebieden'

Oekraïne zou de door Rusland bezette gebieden kunnen opgeven in ruil voor het NAVO-lidmaatschap. Met deze suggestie kwam Staan Jenssen, stafchef van secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO, gisteren tijdens een forumdiscussie in de Noorse stad Arendal. Hij voegde er wel meteen aan toe dat de beslissing om grondgebied op te geven bij Oekraïne ligt. 

Volgens Jenssen wordt in NAVO-kringen al over deze optie gesproken. 'Ik zeg niet dat het zo moet gaan. Maar het zou een oplossing kunnen zijn.' De toetreding van Oekraïne tot het militaire bondgenootschap is een heet hangijzer. Oost-Europese landen zijn voor, het Westen ziet alleen maar beren op de weg, zeker zolang de oorlog voortduurt. Op de topconferentie afgelopen maand in Vilnius werd uitgesproken dat Oekraïne wordt uitgenodigd 'als de omstandigheden er naar zijn'.

In Oekraïne is woedend gereageerd op Jenssen's suggestie om de bezette gebieden op te geven in ruil voor vrede én het NAVO-lidmaatschap. Michailo Podoljak, adviseur buitenland van president Volodimir Zelenski: 'Grondgebied opgeven voor een NAVO-paraplu om onder te schuilen? Dat is belachelijk. Het betekent het opgeven van democratie, het aanmoedigen van criminelen over de heel wereld, het beschermen van het Russische regime, internationale afspraken waardeloos maken en de oorlog doorgeven aan volgende generaties'. 

Podoljak voegt er aan toe dat, als de Russische president Vladimir Poetin een vernietigende nederlaag wordt bespaard, Rusland meer zal willen en weer het oorlogspad kiest. 'Pogingen om de wereldorde te herstellen met een open eind betekent een overwinning voor Poetin en dat zorgt niet voor vrede, maar is eerloos en meer oorlog. Waarom gaan we deze oorlog bevriezen, zoals Rusland graag wil, in plaats van het versnellen van de wapenleveranties?'

Oleksi Danilov, secretaris van de Nationale Veiligheidsraad, spreekt van 'een raar inkoppertje' van Stoltenberg's stafchef. 'Het is onverklaarbaar waarom dit is gezegd.'

Bronnen: European Pravda, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: