maandag 28 augustus 2023

Rapport: 100.000 burgers gedood in Marioepol

De mensenrechtengroep Charkiv zegt dat in de stad Marioepol zo'n 100.000 burgers om het leven zijn gekomen in de afgelopen anderhalf jaar. Door het oorlogsgeweld, maar ook op andere manieren werden inwoners door de Russische bezetters gedood. Zowel volwassenen als kinderen. 

Bij iedereen zal het beeld nog op het netvlies zitten van het theater waar veel mensen veiligheid zochten voor een Russisch bombardement in maart vorig jaar. Nog altijd is niet bekend hoeveel mensen alleen daar al om het leven kwamen. Waarschijnlijk waren het er tussen de 600 en 800, waaronder ook veel kinderen.

'De aantallen slachtoffers die de Russen in Marioepol om het leven hebben gebracht worden gemeten in duizenden, tienduizenden. We zijn niet in staat gebleken om een exact aantal vast te stellen, maar we hebben wel een goede inschatting kunnen maken op basis van de bekende aantallen evacuees en de inwoners die naar Rusland werden weggevoerd, op basis van andere bekende data', verklaart deskundige Michailo Romanov het door de mensenrechtengroep genoemde dodental.

De mensenrechtengroep kreeg hulp van inwoners van Marioepol die aan het oorlogsgeweld en de daaropvolgende bezetting door de Russen wisten te ontkomen. Samen wisten ze veel informatie boven tafel te krijgen, over hoe zowel volwassenen als kinderen daar werden gedood. AL die informatie gaat naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. 

De Kharkiv Human Rights Protection Group is een van de oudste groepen van Oekraïne die opkomen voor de mensenrechten.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: