zaterdag 26 augustus 2023

Importverbod landbouwproducten wordt verlengd

Polen, Roemenië, Bulgarije, Slowakije en Hongarije verlengen op eigen houtje het importverbod op landbouwproducten uit Oekraïne. Het verbod loopt op 15 september af, maar de landbouwministers van de vijf landen hebben besloten dat ze tot eind dit jaar gaan verlengen, ongeacht of de Europese Unie het daarmee eens is of niet. 

Het huidige importverbod voor Oekraïense landbouwproducten  is wel met instemming van de EU die in mei toestemming gaf voor tarwe, mais, raapzaad en zonnebloemzaad. De vijf landen moeten wel het transport van deze producten naar andere EU-landen toestaan. Doorvoer is ook het probleem niet, wel dat Oekraïne de boeren in de vijf landen beconcurreert met goedkope producten. Door de oorlog met Rusland is het nauwelijks mogelijk om landbouwproducten via de Zwarte Zee uit te voeren en dat drukt de prijzen. 

De Poolse minister Robert Telus zegt in een toelichting op het besluit dat de vijf landen wel achter het subsidiëren van de doorvoer van Oekraïense landbouwproducten staan. 'Maar ook zonder toestemming van de Europese Unie zullen sommige landen toch doorzetten met een importverbod', aldus Telus. De vijf hebben ook zo hun eigen wensen. Polen wil bijvoorbeeld een importverbod voor Oekraïense frambozen toevoegen.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het verlengen van het importverbod tot het eind van dit jaar 'volstrekt onacceptabel'. Het toevoegen van nieuwe producten valt ook al slecht. Het ministerie wijst op het associatiebedrag dat Oekraïne met de EU heeft gesloten en roept op tot 'een redelijke oplossing'. 

De Europese Unie heeft nog niet gereageerd op het besluit van de vijf landen, maar Eurocommissaris Valdis Dombrovski heeft vandaag wel een oproep gedaan aan Rusland om de graandeal alsnog te verlengen en de export van Oekraïense landbouwproducten over de Zwarte Zee toe te staan. 

Bronnen: European Pravda, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: