zondag 13 augustus 2023

Russische marine dwingt vrachtschip te stoppen

Een vrachtschip is vanochtend vroeg tot stoppen gedwongen door een Russisch marineschip. Daarbij werden waarschuwingsschoten met automatische wapens gelost. Vanaf de Vasili Bikov steeg vervolgens een Ka-29 helikopter op met militairen die aan boord gingen van het vrachtschip Sukru Okan voor een inspectie van de lading. Daarna mocht het schip de reis vervolgen naar de Oekraïense havenstad Izmail. De Sukru Okan vaart onder de vlag van Palau. 

Na het aflopen van de graandeal verklaarde Rusland vrachtschepen met een Oekraïense haven als bestemming min of meer vogelvrij. Voor zover bekend is de Sukru Okan het eerste vrachtschip dat tot stoppen is gedwongen, zogenaamd om de lading te kunnen controleren op de aanwezigheid van wapens voor het Oekraïense leger. 

De spanningen op de Zwarte Zee zijn in de afgelopen weken flink opgelopen door de Russische aanvallen op Oekraïense havens, in het bijzonder de graanterminals, en anderzijds de Oekraïense aanvallen met zeedrones op een Russisch marineschip en een Russische olietanker. 

Bronnen: TASS, Ukrajinska Pravda. Foto: VesselFinder

Geen opmerkingen: