maandag 21 augustus 2023

Oekraïne hoopt op 128 F-16 gevechtsvliegtuigen

Oekraïne heeft 128 gevechtsvliegtuigen nodig om oude vliegtuigen te vervangen en overwicht in de lucht te krijgen. Eventueel kunnen de vliegtuigen waarover de Oekraïense luchtmacht nu beschikt nog weer worden opgelapt, maar dan nog zijn volgens luchtmachtwoordvoerder Joeri Ihnat zo'n 100 extra gevechtsvliegtuigen nodig die op verschillende vliegvelden worden gestationeerd om aanvallen van de Russische luchtmacht af te slaan.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski kreeg gisteren tijdens een onaangekondigd bezoek aan de vliegbasis Eindhoven de toezegging dat Nederland F-16's gaat leveren aan Oekraïne. Nederland heeft er 42, maar premier Mark Rutte en minister van Defensie Kajsa Ollongren wilden niet zeggen hoeveel van deze gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne gaan. Denemarken was vervolgens duidelijker met de toezegging 19 F-16's te sturen.

Volgens Radio Svoboda worden zowel in Groot-Brittannië als in Zweden momenteel Oekraïense piloten opgeleid om met F-16's te vliegen. De pas afgestudeerde jonge piloten worden door de Britse luchtmacht opgeleid, de piloten met gevechtsopleiding die zeven jaar geleden van de academie kwamen, zijn in Zweden.

De jongste lichting krijgt een basistraining en hun kennis van de Engelse taal wordt verdiept. De basistraining duurt twee jaar. Of korter. Luchtmachtwoordvoerder Ihnat sluit in dat opzicht 'een verrassing' niet uit. 

In Zweden worden Oekraïense piloten opgeleid om te vliegen met de JAS 39 Gripen, maar volgens premier Ulf Kritstersson is het nog niet mogelijk om deze gevechtstoestellen aan Oekraïne te geven omdat Zweden ze zelf nodig heeft.

Bronnen: Oekrajinsjka Pravda, European Pravda, NOS. Foto: website president Zelenski

Geen opmerkingen: