donderdag 31 augustus 2023

Oekraïne blijft Russische vliegvelden aanvallen

De Oekraïense geheime diensten en het leger hebben sinds het begin van de oorlog minstens zes succesvolle aanvallen gedaan op luchtmachtbases in Rusland, op de Krim en in Wit-Rusland. Daarbij zijn minimaal 24 vliegtuigen beschadigd of geheel onbruikbaar gemaakt. Tot deze conclusie komt de Russische nieuwssite Vjorstka, die zich baseert op mededelingen van het eigen ministerie van Defensie, de media en onderzoekers die gebruik maken van vrij toegankelijke bronnen.

De eerste aanval was op 25 februari 2022, op de tweede dag van de Russische invasie. Op de luchtmachtbasis Millerovo in de provincie Rostov brandde een transportvliegtuig  uit. Diverse bronnen zeiden dat dit gebeurde met een Tochka-U, een ballistische raket voor de korte afstand.

De grootste en succesvolste aanval was op 9 augustus 2022 op de luchtmachtbasis Saki op de Krim. Rusland verloor vier Su-30SM gevechtsvliegtuigen en zeven Su-24M bommenwerpers. Op 5 december 2022 werden de luchtmachtbasis Engels-2 en Djagilevo in de provincies Saratov en Rjazan aangevallen met drones. Drie bommenwerpers werden daarbij beschadigd: twee TU95's en een Tu-22m3. 

De volgende aanval was op 28 februari dit jaar. Het doel was een A-50 AWACS op de basis Matsjoelitsjtsji bij de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Het was de bedoeling om het vliegtuig op te blazen met behulp van drones, maar het werd alleen beschadigd. Begin mei werd een An-124 transportvliegtuig beschadigd bij een aanval met drones op een vliegveld bij het dorp Sesjtsja in de provincie Briansk. 

Op 19, 21 en 30 augustus waren er drie succesvolle aanvallen op vliegbases in de provincies Novgorod, Kaloega en Pskov. Met als resultaat dat twee Tu-22M bommenwerpers werden vernield en vier transportvliegtuigen IL-76s en een onbekend type vliegtuig werden beschadigd.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: