zaterdag 5 augustus 2023

Oekraïne verklaart zes havens tot oorlogsgebied

Oekraïne heeft de scheepvaart gewaarschuwd dat de Russische havens van Anapa, Novorossisk, Gelendzjik, Toeapse, Sotsji en Taman het gevaar lopen dat ze te maken krijgen met zeedrones. Ook moeten alle Russische schepen de territoriale wateren van Oekraïne verlaten omdat ze anders het risico lopen aangevallen te worden, zoals afgelopen nacht gebeurde met de olietanker Sig. Oekraïne verklaart daarmee grote delen van zowel de Zwarte Zee als de Zee van Azov tot oorlogsgebied.

De olietanker Sig blijkt staatseigendom en wordt gebruikt om olie naar Syrië te transporteren voor het Russische leger daar. Vandaar dat de tanker door Oekraïne wordt gezien als een legitiem militair doel. Ook vrachtschepen die zich in de buurt van Russische marineschepen of militaire installaties bevinden lopen de kans aangevallen te worden. 

Het zal de Russische scheepvaart flink bemoeilijken. Niet alleen vanwege het risico vanwege een Oekraïense aanval, maar ook omdat het moeilijk zal zijn om vrachtschepen onder deze omstandigheden nog te verzekeren. Vanuit de havens aan de Zwarte Zee exporteert Rusland voor ongeveer 100 miljard dollar aan ruwe olie, met name naar Turkije en Zuid-Europa.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: