zondag 13 augustus 2023

Oekraïne boekt 'tactisch belangrijke' terreinwinst

Het Oekraïense leger heeft 'tactisch belangrijke' vooruitgang geboekt op twee fronten. De New York Times constateert dit op basis van informatie van analisten van het Institute for the Study of War (ISW), Oekraïense overheidsmedewerkers en Russische militaire bloggers. Er zou 16 tot 19 kilometer terreinwinst zijn gemaakt richting de kust, met de bedoeling om de Russische bevoorradingslijnen af te snijden.

Er zijn twee fronten: in het oosten via het dorp Staromajorske naar de door de Russen bezette havenstad Berdjansk en verder naar het westen richting de bezette stad Melitopol. 'De terreinwinst op beide front mag dan beperkt zijn, maar militaire analisten zeggen er wel bij dat het Moskou wel noodzaakt om troepen van elders weg te halen. Het ISW meent dat dit de mogelijkheid in zich heeft om elke Oekraïense doorbraak een beslissende slag kan zijn.'

Maar de New York Times wijst er ook op dat het Russische leger zelf ook in de aanval is bij de stad Koepjansk in het noordoosten van Oekraïne. Door Oekraïense troepen daar vast te houden, probeert Rusland te voorkomen dat ze elders in de aanval gaan. 

Volgens militaire analisten heeft het Oekraïense leger zich stevig genesteld bij het verwoeste dorp Staromajorske dat eind juli werd veroverd. Van daaruit trekt het leger op richting de Russische versterkingen bij het dorp Oerozhajne.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: