dinsdag 8 augustus 2023

Een geschiedenisboek vol Russische propaganda

Na de zomervakantie krijgen 650.000 Russische scholieren een nieuw geschiedenisboek, dat vanaf de jaren '70 van de vorige eeuw volledig isherschreven en uitgebreid met een hoofdstuk over de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne. Volgens Vladimir Medinski, een van de auteurs en adviseur van president Vladimir Poetin, is het het enige geschiedenisboek dat van overheidswege aan de scholieren wordt verstrekt. 

Aan het begin van de 21e eeuw, zo vermeldt het boek, nam Rusland aan dat de Koude Oorlog tot het verleden behoorde en dat het zaak was om 'als goede buren samen te leven met de Verenigde Staten en het Westen. Dat Rusland zich herpakte als wereldmacht aan de eerste jaren na de eeuwwisseling stond de Verenigde Staten echter niet aan. 

'Het Westen raakte geobsedeerd door het idee om de binnenlandse situatie in Rusland te destabiliseren. Allereerst aan de randen van de Russische Federatie. Om dat te bereiken werd een sterke afkeer van Rusland gestimuleerd in de voormalige republieken van de Sovjet-Unie. De volgende stap in het plan was om Rusland te betrekken in een aantal conflicten en in 'gekleurde revoluties', door de economie te ontregelen en een nieuwe regering te installeren. Het einddoel wordt nauwelijks verborgen gehouden: dat is het uitsluiten van Rusland en het aantasten van de inkomstenbronnen', valt te lezen in het geschiedenisboek. 

De Verenigde Staten en de NAVO zetten ook Oekraïne op tegen Rusland, 'Meerdere generaties in Oekraïne groeiden vanaf de jaren '90 op als neo-Nazi's met een vijandige houding tegenover Rusland', heet het. Tegelijkertijd beweren de auteurs dat het 'Oekraïense neo-Nazisme' geen directe opvolger is van het Duitse nationaal-socialisme van de jaren 1920-'45, maar 'het verbitterde nationale, taalkundige, culturele geweld van een agressieve minderheid tegenover de meerderheid'. 

    'Vandaag de dag wordt elk afwijkend geluid in Oekraïne vervolgd, de oppositie is verboden en alles wat Russisch is wordt als vijandig bestempeld', zo begint het hoofdstuk 'Oekraïne is een ultra-nationalistische staat'. Dit alles begon volgens de auteurs met het 'volledig verwoesten van alle monumenten die herinneren aan de Sovjettijd' en het verwoesten van alles 'wat met Rusland te maken heeft'. De Oekraïense onafhankelijkheid wordt aangeduid met 'zogenaamd'. 

    Het doel van de Russische oorlogvoering tegen Oekraïne wordt uitgelegd als 'het beschermen van de Donbas en voor de preventieve veiligheid van Rusland'. Er wordt ook aangevoerd dat 'het Westen het Oekraïense regime heeft overspoeld met geld en wapens' en tegelijkertijd 'onrechtmatige sancties aan Rusland heeft opgelegd'. In het hoofdstuk 'Rusland is het land van helden' beweren de auteurs dat de Donbas 'negen jaar lang in bloed is gedrenkt, de inwoners van de Donbas werden weggezet als 'terroristen' omdat ze Russisch wilden blijven'. 

    'De speciale militaire operatie heeft ons land verenigd, mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking', gaat het verder. 'De steun van het volk kwam tot uitdrukking in het inzamelen van cadeaus voor de militairen, humanitaire hulp voor de inwoners van de nieuwe regio's, en bewondering voor de soldaten.' Die soldaten hebben i te maken met 'het ideologisch geïndoctrineerde leger van Oekraïne, dat is voorzien van NAVO-wapens, is getraind op de NAVO-manier, en aangevuld met buitenlandse huurlingen en instructeurs.'

    Volgens de auteurs neemt het Oekraïense leger gevechtsposities in woonwijken in, waarbij de inwoners gedwongen worden om te blijven en zodoende als 'menselijk schild' te dienen. Deze aanpak, in de afgelopen jaren vooral bekend van het Russische leger, wordt hier als 'bruut' aangeduid, iets wat geen enkel ander leger ooit heeft gedaan binnen de eigen landsgrenzen. De auteurs richten zich vervolgens direct tot de scholieren: 'Trek je eigen conclusies van deze nieuwe Oekraïense tactiek.'

De Russische nieuwssite RBC besteedt uitgebreid aandacht aan het nieuwe geschiedenisboek waaraan vijf maanden is gewerkt. Daarbij wordt opgemerkt dat de lezer regelmatig direct wordt aangesproken. Zoals hier: 'Na het vertrek van buitenlandse bedrijven liggen er veel kansen voor jou. Je kunt een mooie carrière maken en zelfs je eigen bedrijf oprichten. Mis deze kans niet. Rusland is nu een land van echte kansen.'

    Bron: Ukrajinska Pravda, foto omslag: RBC

1 opmerking:

Anoniem zei

Als het meerendeel van de schoollieren in Rusland dit als waarheid voorgeschoteld krijgen en gaan geloven, dan heeft de wereld wel een probleem. Zeker met de president verkiezing in Rusland volgend jaar.