woensdag 30 augustus 2023

Veel Oekraïense kinderen hebben leerachterstand

In heel Oekraïne hebben kinderen te maken met leerachterstanden. Ze spreken minder goed Oekraïens, lopen achter met rekenen en taal. Het is niet alleen de oorlog, maar ook de corona-pandemie heeft z'n sporen nagelaten. Ze hebben niet alleen moeite om nieuwe leerstof tot zich te nemen, maar ook met wat ze hebben geleerd toen ze nog gewoon naar school konden. Het blijkt allemaal uit een rapportage van Unicef, uitgebracht aan de vooravond van het nieuwe schooljaar dat vrijdag begint.

Van de leraren constateert 57 procent dat de taalvaardigheid van de leerlingen is afgenomen, terwijl 45 procent ziet dat ze minder goed zijn in wiskunde. Ook constateert 52 procent van de leraren dat leerlingen meer moeite hebben met buitenlandse talen dan voorheen. 

Het blijkt dat maar een op de drie leerlingen uit het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs fysiek les hebben gehad in het afgelopen schooljaar. Ook een op de drie had deels les op school en deels online, terwijl de rest alleen online les heeft gehad. Online leren is voor de korte termijn een oplossing, en het is ook geschikt als aanvulling op fysiek leren, maar op de lange termijn komen scholieren tekort in hun sociale ontwikkeling.

Een peiling heeft uitgewezen dat tweederde van de kinderen niet naar de kleuterschool gaat. In de gebieden waar gevochten wordt, gaat het zelfs om driekwart. 

Voor de kinderen die met hun ouders of hun moeder naar het buitenland zijn gevlucht ziet het er ook niet goed af. In zeven landen gaat zeker de helft van de kinderen niet naar school, met name gaat het dan om de kleuterschool en het voortgezet onderwijs. Ze hebben te maken met de taalbarrière, ze hebben moeite om naar school te komen en overvolle klassen zorgen er voor dat ze niet naar school kunnen of willen.
De jonge vluchtelingen die niet naar een plaatselijke school gaan, krijgen waarschijnlijk online les. Het wordt ook niet uitgesloten dat er kinderen zijn die helemaal verstoken zijn van onderwijs. 

In tijden van crisis of oorlog is de school meer dan alleen een plek om te leren. De school biedt kinderen die al te maken hebben met verlies, met geweld en die ontheemd zijn het gevoel van veiligheid en routine, de mogelijkheid om nieuwe vriendschappen op te bouwen en om hulp te krijgen van leraren. Er wordt naar ze omgezien.

Unicef werkt samen met de overheid en organisaties in Oekraïne en de landen die Oekraïense vluchtelingen opnemen om er voor te zorgen dat kinderen het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben. 

Bron: Unicef

Geen opmerkingen: