woensdag 9 augustus 2023

'Verrassingsaanval Oekraïne op zuidoever Dnipro'

Het Oekraïense leger valt op beperkte schaal de Russische troepen aan die zich aan de overkant van de rivier Dnipro bevinden, maar het Institute for the Study of War (ISW) is er niet zeker van dat ze ook echt terreinwinst boeken op het zuidelijke, bezette deel van de provincie Cherson. 

Wel constateren de analisten van het ISW dat Russische militaire bloggers zeggen dat de positie van het Russische leger is verzwakt doordat luchtlandingstroepen van Kozatsji Laheri zijn verplaatst naar Zaporizja, waar hevig wordt gevochten langs de frontlijn. De ervaren parachutisten zijn vervangen door gemobiliseerde soldaten.

Het ISW zegt dat Volodimir Saldo, de Oekraïner die door de Russen tot gouverneur van Cherson is benoemd, de prestaties van de Oekraïense luchtlandingstroepen heeft gebagatelliseerd, onder meer door te vermelden dat de Russische artillerie een Oekraïense aanval met boten heeft verhinderd.

'De belangrijkste Russische militaire bloggers menen evenwel dat de Oekraïense troepen er juist in zijn geslaagd om de Russen te verrassen door de Dnipro over te steken. Saldo probeerde waarschijnlijk een opkomende paniek op sociale media de kop in te drukken.' Volgens de bloggers zouden Oekraïense soldaten met een zevental boten de rivier over zijn gestoken, elke boot met zes tot zeven soldaten, dat ze door de Russische defensie zijn gebroken en 800 meter terreinwinst wisten te boeken.

Het ISW zegt door te gaan met conservatieve inschattingen van de situatie aan de zuidkant van de rivier totdat er beelden zijn die bevestigen dat het Oekraïense leger Kozatsji Laheri of andere dorpen daar in de buurt heeft weten te veroveren.

Van Oekraïense zijde is voorlopig geen bevestiging te verwachten van de aanval op de zuidelijke oever van de Dnipro. Onderminister Hanna Maljar van Defensie deed vanochtend een oproep 'aan iedereen om alleen officiële bronnen te geloven'.

Bron: Ukrajinska Pravda 

Geen opmerkingen: