donderdag 31 augustus 2023

Oekraïense boosheid om toespraak paus

Paus Franciscus heeft zich de woede van Oekraïne op de hals gehaald met een toespraak waarin hij Russische jongeren opriep om het verleden van hun land te koesteren. 'Jullie zijn de erfgenamen van het grootse Rusland, Het grootse Rusland van de heiligen, van de koningen, van het grootse Rusland van Peter de Grote en Catharina de Tweede, het grootste keizerrijk Rusland, ontwikkeld, met zoveel cultuur en menselijkheid', hield hij de jongeren afgelopen vrijdag voor in een videoboodschap  op de Dag van de Russische katholieke jeugd in Sint-Petersburg.

'Vergeet nooit deze erfenis. Jullie zijn de erfgenamen van Moeder Rusland, ga door op deze weg. En dankjewel, dank voor wie jullie zijn, voor de wijze waarop jullie Russisch zijn', voegde de paus er nog aan toe in deze toespraak die naadloos past in het hedendaagse Russische nationalisme dat in de afgelopen decennia al zoveel kwaad heeft aangericht in de wereld.

Woordvoerder Matteo Bruni van het Vaticaan heeft intussen geprobeerd om de woorden van paus Franciscus wat af te zwakken. 'De paus wilde jongeren aanmoedigen om positief te kijken naar de culturele en geestelijke erfenis van Rusland, en het was beslist niet zijn bedoeling om het imperialistische gedrag van sommige leiders uit de Russische historie te verheerlijken.'

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: