zaterdag 26 augustus 2023

Drie Oekraïense piloten komen om bij botsing

Bij een botsing tussen twee lesvliegtuigen in Oekraïne zijn drie piloten om het leven gekomen. Een van hen is bekende straaljagerpiloot Andri Pilshtsjikov alias Juice, melden het staatsonderzoeksbureau en de luchtmacht. 'Wij betuigen ons medeleven aan de families van de overledenen. Dit is een pijnlijk en onherstelbaar verlies voor ons allemaal', aldus de Oekraïense luchtmacht. Het ongeluk had gisteravond plaats, aan de vooravond van de Oekraïense Luchtvaartdag. 

De twee L39-gevechtsvliegtuigen botsten tijdens het uitvoeren van een gevechtsmissie in de buurt van Zjitomir, zo'n 140 kilometer ten westen van Kyiv. Het staatsonderzoekbureau stelde meteen een onderzoek in naar de crash, voorlopig gekwalificeerd als 'schending van de vlucht- of vluchtvoorbereidingsregels'.  
Pilshchykov was volgens Oekraïense media 'het gezicht' van de Oekraïense luchtmacht. 'Sinds het begin van de Russische invasie verdedigde hij het luchtruim van Oekraïne. 

Juice nam deel aan de luchtverdediging van Kyiv en riep in interviews met The Washington Post, Financial Times, CNN, Fox News en BBC westerse partners op om Oekraïne te voorzien van moderne straaljagers', schrijft de Oekrajinska Pravda. 

Het nieuws over de dood van de bekende Mig29-piloot werd naar buiten gebracht door zijn maat Pavlo Potseloejev. 'Je droomde van een F-16 en zag het nieuws over de levering ervan. Je hield van je vogel en leefde letterlijk in de lucht', schreef hij op Telegram. 'Ik ben je dankbaar voor je belangrijke levenslessen en gedrevenheid, die zeker zullen voortleven bij de luchtmacht en een aanjager zullen worden van belangrijke veranderingen voor de volgende generatie piloten. RIP, Juice. Nu zul je letterlijk onze hemel in handen houden.'

Bron: AD

Geen opmerkingen: